Tot 11 december toont MGallery, de galerij in de kantoren van het Nieuwsblad van Geel, werk van Hub Baerten. De Hasseltse kunstenaar heeft in de loop van zijn carrière een zeer eigen beeldtaal ontwikkeld, waarmee hij zijn eigen universum schept.

In MGallery toont hij zowel beelden als tekeningen.
 
Hub Baerten (Tongeren, 1945) is een veelzijdig kunstenaar. Hij etst, is graficus, glazenier, tekenaar en ‘assemblagist’ of beeldenmaker - beeldhouwer is het juiste woord niet. Als jongeman kreeg hij een kunstopleiding aan het PHIKO in Hasselt, en daar zou hij later ook gaan lesgeven: tekenen, meer bepaald. Aan de academie van Tongeren was hij leraar grafiek. In 1970 kende hij zijn eerste tentoonstelling van betekenis. Zijn kunst zou hem ver brengen, met succesvolle tentoonstellingen in o.a. Italië en Duitsland (Berlijn). Baerten heeft altijd veel gereisd en ook altijd figuratief gewerkt.

Zijn werk ademt ook steeds dezelfde sfeer uit. Die kenmerkt zich door een lichte mate van vervreemding, en tegelijk door veel verbeelding en een grote vormelijke puurheid. De mens, zoals hij door Hub Baerten herschapen wordt, heeft ogen noch oren, maar duidelijk wel een missie, een bestemming, een persoonlijkheid of een opdracht.

“Ik maak wel schetsen en voorontwerpen, maar toch verduidelijken mijn werken zichzelf pas terwijl ik ze aan het maken ben”, zegt Baerten. “Op die manier maak ik wat ik móet maken. Wat erin zit, komt eruit, zo simpel is het. Achteraf volgt dan altijd de confrontatie met de kijker, die wil weten wat de betekenis van zo’n werk is, maar ik heb daar nooit veel op te zeggen.

Ik word gewaar dat mijn werk de mensen op een bepaalde manier aanspreekt en aangrijpt, maar ze moeten dat gevoel zelf vertalen. Het is niet daarop dat ik mij bij het maken richt.”
 
De Baerten-expo loopt nog tot en met 11 december bij MGallery, Kameinestraat 8 (kleine Werft) en is tijdens de week open van 8.30 tot 16.30. Op zondag van 15 tot 18 uur, of op afspraak (0476/28.74.17). Warm aanbevolen.